posts

Finans bubbla – ekonomisk oro

Om du har varit uppmärksam på de ekonomiska nyheterna nyligen, har du utan tvekan hört talas om farorna med en tillgång bubbla, det vill säga risken för för mycket eget kapital. En av de viktigaste varningarna mot en bubbla bildas är det faktum att det kan orsaka en minskning i konjunkturcykeln. Dessutom, när en konjunktur börjar visa tecken på kontraktion på grund av en tillgång bubbla orsakar ett avbrott i det normala flödet av pengar. Denna paus i utbud och efterfrågan ekvation leder ofta till vad ekonomer kallar en självuppfyllande cykel. Detta innebär att den minskning som orsakas av en tillgång bubbla kommer att leda till ännu större expansion av tillgångar samt undergång för dem som var alltför ivriga att ta på sig för mycket skuld, vilket skapar ett hot om en dominoeffekt.

Varningssignaler börsen

Med alla dessa varningssignaler framför oss, är det lätt att se varför den kloka konsumenten och investerare kommer att vilja undvika att fastna i fällan av en tillgång bubbla hindrar från att brista. Det är mycket lättare att spara än att spendera. Det finns också mycket mindre rädsla i samband med en förlust när vi är mer ekonomiskt säkra. Så länge ekonomin är någorlunda frisk, en person kommer alltid att vara bättre att spendera sina pengar snarare än att investera den. Det är en chansning, men också en mindre riskabel en.

Låt oss till exempel ta en titt på den senaste tidens börsresultat och kom ihåg att priset på varje aktie vanligtvis bestäms av dess utbud och efterfrågan egenskaper. Ett litet företag kommer normalt att sälja för mer än ett storbolag eftersom det har ett större utbud. Å andra sidan, om valutan faller, oljepriserna stiger, bostadspriserna faller, eller annan fastighetsbubbla brister, priset på aktier faller och i sin tur företaget som köpte aktien kommer att förlora pengar. Så, när ett företag köper en aktie, köper det inte bara en tillgång utan också ett förtroende för att det kommer att kunna sälja tillgången när den träffar botten.

Om du någonsin har undrat om den senaste tidens ekonomiska problem var resultatet av en bubbla, eller en kollaps av tillgången bubblan, tänk om. Om en bit av fastigheter blir avskärmad, även om det var under kontrakt, då är det samma sak som att köpa en low-end lager och sedan sälja den till ett högt pris eftersom det värderas högre än det skulle ha varit på sin ursprungliga köpeskillingen. Dessa är de två bästa exemplen på tillgångsbubblor som spricker och fastigheter som faller i värde. Bara för att en tillgång bubbla har poppat, betyder inte att det aldrig kommer tillbaka. Det betyder bara att du bör börja prioritera din ekonomi nu för att skydda din ekonomiska framtid.

Detta är en bra sida rantekapitalet.se om ekonomi.